Az elmúlt időszakban volt szerencsém eléggé sok mocskot meghallgatnom, de a Sunn O))) valahogy másképpen szörnyű, mint az átlag. Borzalmasan teátrális, húzott-vonott, mélyrehangolt, kísérleti doom-drone-black böszmeség.

A zenekart eredendően a képen szerepelő 2 csuda mókás csuklyás fazon alkotja, név szerint Greg Andersen és Stephen O'Malley. Ők aztán mindig meghívnak valami kellően beteg és kiégett zenészt, hogy ugyan tegye már hozzá a magáét a kettejük által kreált sátáni absztrakcióhoz. A zenei témákban nincs megkötés, így alakulnak ki ezek a kegyetlen lassú, mindentől elvonatkoztatott depresszív dörgedelmek.

Nem tudom, hogy mennyire kacsa az a hír, hogy nem egy országban ignorálták a kiadók és hatóságilag betiltották a kiadványokat, köszönhetően olyan öngyilkossági eseteknek, melyek a Sunn O))) zenéjére utaltak; vagy találtak olyan jeleket, amelyek közvetve az együtteshez vezettek.

Tény, hogy nagyon sötét és bizarr zene, de a legtöbb ember inkább tartja unalmasnak, mintsem hogy szuicid hajlamokat ébresszen benne. Viszont igaz, ami igaz: ha egyszer beszippant,  egy darabig nem lehet róla lekattanni.

Örömmel bejelenthetem, hogy magyar vonatkozása is van a dolognak, hiszen az énekesi státuszban elég sokáig (talán most is) Csihar Attila volt. A forma nagy karriert futott be a Tormentortól, a Mayhemen át számos egyéb meglehetősen sötét csapatban - talán egyszer egy külön posztban összeszedem mi mindent is tett már le az asztalra.
A Sunn O)))-ban biztosan sokat. Az élő performanszokat keményen elviszi a vállán, a groteszk félhomályos zöldes/kékes megvilágításokban iszonyúan groteszk előadásokat produkál, hol nyekeregve, hol dörmögve, hol gregorián éneket kisajtolva. Általában a közönség sem tapssal, hanem döbbent csenddel méltatja:)

Összefoglalva a dolgokat a klisés külsőségei ellenére a Sunn O))) érdekes egyveleg, amely 100%, hogy megfekszi az ember gyomrát. Mi több, eltapossa, kifacsarja, aztán lehugyozza, de mindezt annyira jól, hogy hagyja az ember magát és engedi elszabadulni a poklot újra és újra. Íme egy kis kísérleti deviáns "mocsok":