Alkalmasint hétvégén mozizik az ember.
Ebben néha bokros teendői megakadályozzák, de hál'Istennek egy-egy másfél órás mozizás nem megy semmi kárára.

Így történt, hogy tegnap este megnéztem a Centuriont, magyarul a Kilencedik légiót.
Dióhéjban annyit, hogy egy román, a faszt római korban játszódó film, viszonylag ismeretlen színészekkel, sok csatajelenettel, gyönyörű képkockákkal.

Őszintén szólva nagy várakozásom nem volt a mozival szemben, másfél órányi férfias szórakozást akartam és annak tökéletesen meg is felelt.
A sztori nem túl bonyolult: van Britannia Kr. u. a második században, amelynek legészakibb határát helyőrségek védik, amiket megtámadják a gonosz piktek (az "ősskótok") és ekkor bevetik a kilencedik légiót.
A filmet Neil Marshall jegyzi, aki írta, vágta, rendezte egy személyben. A tag vágóként kezdte, aztán kisebb-nagyobb B akciókkal-horrorokkal próbálkozott, ezeket rendre be is bukta. Az akciófilmes tapasztalat ellenben jól jött, végre olyan jeleneteket kaptam, amik nincsenek eltúlozva. Teljesen hihetően, nyersen ábrázolja a küzdelemeket, nincs olyan szájíze az ebernek, hogy "de vége lehetne már", pedig van a filmben harc rendesen. Egy-egy jelenet annyira véresen nyers, hogy az Apocalypto színvonalát idézi. Ez persze korrekt, hiszen az én fantáziámban is valami hasonló él az ókori harcmodorról.
A történelmi hűségre sem lesz panaszunk - persze csak ha nem a kötekedés a direkt célunk. Évszámokat kapunk, s egy stilizált korképet. Nagyon tetszett, hogy a piktek karakterei más nyelven szólalnak meg, mint az angol rómaiak. Laikusként nekem ez bőven elég volt, bár lesznek, akik majd fanyalognak egy-két nem oda illő fegyveren, női harcosokon és koridegen szavakon.
Összességében inkább akció ez, mint történelmi kalandfilm, s mint ilyen hozza a műfaj összes kliséjét. Szerencsére nem bántólag hat, köszönhetően a történelmi környezetnek.

Apropó környezet! Egy szóval tudnám ecsetelni: gyönyörű! Nem hiába vágó a rendező, abszolút eltalálta a snittképeket. Aki odavan a természet szépeségeiért, az odáig lesz érte! A film elejét leszámítva nem is viszi túlzásba a táj mutogatását, szóval, akinek nem jön be, annak sem kell sokáig tűrnie.

Összefoglalva: a képkockák, a harcjelenetek, a történelmi hűség felfelé húzzák az értékelést, a klisék és a színészi játék ellenben lefelé.

A színészek nem túl ismertek, legalábbis nekem. Michael Fassbender a főhős, megfordult már sok rendező keze alatt, sok karakter képében, de mind-mind mellékszerep volt. Ebben a helyzetben nekem egy kicsit kevés volt, nem igazán árnyalta karaktere jellemét, átlagos játékot nyújtott, habár a narrációja lökött a hangulaton.
A főgenya Olga Kurylenko, egy ex-bondlány, aki jól hozta a rá mért vad, néma, amazonbestia szerepét. Nála is felróhatnánk a karakter árnyalásának hiányát, bár maga a szerep eléggé körülbástyázott.

Hölgyeim és elsősorban Uraim: nézzétek meg ezt a filmet, de ne csámcsogjatok rajta sokat! Imdb-s értékelése (legutóbb 6,6 körül volt) botrányosan alacsony, 7,5-8 pontot simán elér! Ergo két-háromszor nézhető klassz történelmi mozi, grandiózus jelenetek helyett sok-sok akcióval.